Riippuvuus alkoholiin

 Kun alkoholia käyttää toistuvasti yli kohtuuden rajan (kohtuuden rajan? hallitsee juomisen), siitä seuraa ennemmin tai myöhemmin erilaisia terveydellisiä sekä sosiaalisia haittoja. Henkilö on loukkaantumiselle suuressa vaarassa, ei kykene tekemään kunnolla työtään eikä keskittymään omaan työtehtävään, ei pysty huolehtimaan perheestään, ei kykene antamaan lapsilleen omaa yhteistä aikaa, riitelee puolisonsa kanssa, syyllistyy helposti rattijuoppouteen, ajautuu tappeluihin tai rikkoo muuten lakia.

 On luonnollista että kaikkien paljon alkoholia käyttävien lopputulos ei ole tuollaisia haittoja, mutta pitkän ajan sisällä seuraa hänelle myös monia terveydellisiä ongelmia. Myös vaara alkoholin väärinkäyttöön ja alkoholiriippuvuuteen kasvaa.

 Jos alkoholia on pakko käyttää jatkuvasti ja humaltumiseen asti, kysymyksessä on vakava sairaustila. Sairauden taustalla on keskushermoston toiminnan muutos. Siitä syystä pakonomaisesti päihteitä käyttävä (alkoholisti) ei omin voimin yleensä pysty katkaisemaan alkoholin tai päihteen käyttöä. Sairaus korjautuu hitaasti ajan kanssa, aika on yleensä pahimmillaan loputon (elinikäinen). Jos henkilö alkaa uudelleen käyttää alkoholia pitkäänkin kestäneen raittiin jakson jälkeen, sairaus palaa helposti takaisin. 

 Jos Sinulla on vaikea tunnistaa humaltumistasi, olet erityisen altis juomaan liikaa (menetät muistin). Sinulla on suuri riski sairastua myöhemmin alkoholiriippuvuuteen tai alkoholismiin.

Voit tarkistaa oman mahdollisen alkoholiriippuvuutesi seuraavilla neljällä klassisella kysymyksellä:

1. Oletko yrittänyt vähentää alkoholin käyttöäsi ja epäonnistunut siinä?

2. Onko läheisesi tai tuttavasi huolestunut tai ärtynyt alkoholin käytöstäsi?

3. Käytätkö alkoholia keinona lievittää krapulaasi?

4. Tunnetko syyllisyyttä alkoholin käytöstäsi?

Jos vastaat myöntävästi kahteen näistä kysymyksistä, sinun on syytä olla huolissasi alkoholin käytöstäsi ja mahdollisesta alkoholiriippuvuudestasi.

Voit myös arvioida riskiä kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset, mutta muista sinun tulee olla rehellinen itsellesi: Oletko koskaan ajatellut, että käytät alkoholia liikaa? Ahdistutko, huolestutko tai tulet rauhattomaksi kun huomaat, että juomat loppuvat jostain syystä kesken. Oletko koskaan ollut huolestunut alkoholin käytöstäsi? Oletko usein ajatellut lopettaa tai vähentää alkoholin käyttöäsi? Kuinka vaikealta meistä tuntuu lopettaa tai olla ilman alkoholia? Usko ystäväiseni rehellinen myöntävä vastaus johonkin näistä kysymyksistä kertoo mahdollisesta alkoholiriippuvuudesta.

Jos kärsit alkoholin tai muiden päihteiden väärinkäytöstä, meidän tulee opetella kaikilla keinoilla alkoholin käytön hallintaa. Olemme oppineet, että suurimmalle osalla alkoholisteja täysi raittius on ainoa keino välttää ongelmat.