Masennuksen tunnusmerkkejä

On ymmärrettävä, että vakava masennus on sairaus kuten alkoholismi (riippuvuus). Aivan kuten alkoholismi, saatamme kärsiä myös vakavasta masennuksesta. Masennus useimmiten kulkee käsi kädessä alkoholismin kanssa. Sairauden kokeminen ei tietenkään tarkoita sitä, että meillä olisi luonnevika. Kuitenkin olemme vastuussa tästä sairaudesta toipumisesta, kuten alkoholismista toipumisesta.

Alkoholistille tyypillistä, vakava masennus tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Myös stressin kokeminen esimerkiksi puolison kuolema, työpaikan menetys, tai vakavan fyysisen sairauden toteaminen voi laukaista depression. Myös päivittäisten stressien kokeminen, kuten riidat puolison kanssa, työongelmat, tai vakava, krooninen sairaus voivat aiheuttaa vakavan masennuksen. Toinen puoli mikä on stressaavaa, onnelliset tapahtumat kuten eläkkeelle jääminen, lapsen syntymä, tai uuteen paikkaan muuttaminen työn vuoksi ovat stressaavia ja voivat aloittaa vakavan masennuksen. Jos suvussa on masennusta ja esim. itsemurhia, tämä lisää alkoholistille taudin kehittymisen riskiä.

Vakavassa masennuksessa on fyysisiä oireita, joita olemme kokeneet. Useimmiten huomaa oireilun ruokahalun kautta tässä tapahtuu huomattava muutos huonompaan. Meillä alkoholisteilla tyypillinen häiritsevä oireilu on unirytmissä (varsinkin herääminen aikaisin ja kyvyttömyys nukahtaa uudelleen). Alkoholismi haittaa nauttimisen mukavista asioista, alakuloinen mieli ovat myös tämän taudin oireita.

On myös muita vakavan masennuksen oireita. Alkoholistina saatamme tuntea itsemme hyvin surulliseksi, alakuloiseksi tai ärtyneeksi päiviä tai viikkojakin. Emme onnistu keskittymisessä ja päätösten tekemisessäTunnemme itsemme jatkuvasti syylliseksi ja murheen murtamaksi. Huomaamatta alamme tekemään vähemmän ja vähemmän kotona ja töissä. Alkoholistien kanssa käymien keskustelujen perusteella tunnemme liian usein itsemme väsyneeksi ja apaattiseksi usein huonona päivänä pystymme tuskin nousemaan vuoteesta mennäksemme töihin tai tehdäksemme kotityöt, saatamme jopa harkita itsemurhaa. Meidän jatkuva kielteinen ajattelutapa on yksistään vakavan masennuksen oire.