Alkoholi ja Diabetes

Alkoholijuomat

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole diabeetikoille sen vaarallisempaa kuin muillekaan. Diabeetikon on tiedettävä, miten hänen käyttämänsä lääkkeet ja alkoholi vaikuttavat toisiinsa. Insuliiniin sekä insuliinineritystä lisääviin tablettilääkkeisiin liittyy liian matalan verensokerin riski.

Runsaan alkoholinkäytön yhteydessä verensokeri voi helposti laskea liikaa, jos juo pelkästään sokerittomia alkoholijuomia ja unohtaa syödä.Verensokerin lasku on alkoholin vaikutuksen alaisena vaarallisempaa kuin muulloin, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta. Humalassa ei välttämättä tunnista matalan verensokerin oireita eikä diabeetikko ehkä pysty korjaamaan tilannetta ajoissa. Hypoglykemiavaaran vuoksi on tärkeää, että  alkoholia juo vain sen verran, että pystyy huolehtimaan itsestä ja diabeteksen hoidosta.

Juhliessa insuliinia käyttävän diabeetikon on hyvä muistaa seuraavat perusasiat:

  • Jos juo alkoholia useamman annoksen, on muistettava myös syödä. Jos ei syö mitään, pitää juoda välillä sokerillisia juomia.
  •  Tanssiminen vaatii lisähiilihydraattia enemmän kuin istuskelu.
  • Juhlaillan jälkeen ylimääräinen yöpala on tarpeen, koska verensokeri voi laskea matalalle yön aikana tai seuraavana aamuna. Näin voi käydä, vaikka verensokeri olisi sopiva, kun menee nukkumaan. Ylimääräinen yöpala on erityisen tarpeellinen, jos käyttää pitkävaikutteista glargiini-insuliinia (Lantus).
  • Verensokerin seuraaminen on tärkeää, jotta oppii tuntemaan, miten verensokeri käyttäytyy alkoholin nauttimisen yhteydessä. Kannattaa mittata verensokeri ainakin illalla nukkumaan mennessä.
  • Illan pitkävaikutteisen detemir- (Levemir)/NPH-insuliinin (Protaphane) määrää voi vähentää pari yksikköä, varsinkin jos illan aikana on tanssinut tai muuten liikkunut. Iltainsuliinia ei kuitenkaan saa jättää kokonaan pistämättä!
  • Kannattaa aina kertoa ystäville diabeteksesta, jotta he osaavat toimia, jos verensokerisi laskee liian alas.
  • Kannattaa pitää mukana diabetestunnusta ja Minulla on diabetes -korttia. 

Alkoholi on kaloripommi

Alkoholi on energiaa. Myös sokerittomissa eli hiilihydraatittomissa alkoholijuomissa on yllättävän paljon energiaa.
Esimerkiksi 1 dl kuivaa valkoviiniä sisältää noin tuplasti sen määrän energiaa, mitä on 1 dl:ssä sokerillista virvoitusjuomaa.

"Diabetesliiton opas Diabetes ja alkoholi"